Welke naald?

img_0342Geen naaimachine zonder naald, maar ook geen stof zonder de juiste naald! Afhankelijk van de dikte van de stof, de manier waarop deze is geweven en welk basismateriaal er werd gebruikt, zal je een geschikte naald moeten gebruiken. Naalden gaan ook niet eeuwig mee. Op tijd vervangen zodat de botte punt je stof niet kan beschadigen is de boodschap!

Tip: Je kan je naalden langer scherp houden door ze te slijpen, nl. stikken in fijn schuurpapier (voetje er even afhalen).

Er zijn verschillende naalddiktes, variërend van 8/60 tot 20/120 (de grootste maat). Dikte 60 betekent dat de naald een diameter van 0.6 mm heeft. Hoe fijner het garen en de stof, hoe kleiner de maat.

Universele naald

Deze zit standaard bij je machine, meestal in maat 70, 80 en/of 90, en is geschikt voor vele naaiwerken. Je naait er mee door alle makkelijk geweven en gebreide stoffen.

Gebruiken bij o.a.: batist / chambray / chenille / fluweel / gabardine / jacquard / linnen / loden / popeline / velours / vilt / viscose

Jerseynaald (ballpointnaald)

Deze naald heeft een afgeronde punt waardoor die ideaal is voor het naaien van tricot en jersey; zonder de vezels te beschadigen.

Gebruiken bij o.a.: ajour / bouclé / gaas / jersey / lycra / joggingstof / satinet

Stretch naald

Een naald voor synthetische stretchstoffen anders dan tricot… alle elastische materialen. De naald heeft een medium ballpoint punt (65 tem 90)

Gebruiken bij o.a.: burn-out fluweel / fluweel / jersey / lovertjesmateriaal / lycra / nicky velours / velours de panne / viscose met rek

Jeansnaald

Te gebruiken bij denim en andere keperstoffen. De naald is sterk en scherp en geraakt vlot door de dicht geweven stof. Ook voor het naaien van imitatieleer is deze geschikt. De versterkte schaft maakt de naald minder breekbaar en zorgt ervoor dat er minder steken worden overgeslagen.

Gebruiken bij o.a.: denim / keper

Microtex naald

De naald is dun, heeft een schacht die erg rechte steken maakt en de punt is extra scherp. Deze naald is speciaal ontwikkeld voor kwetsbare dunne stoffen (batik, microvezels, zijde). Ook voor stoffen die waterdicht zijn, een coating hebben of dienen als sportkleding (belseta, idolen, tactel). Een zeer fragiele naald die regelmatig moet vervangen worden.

Gebruiken bij o.a.:  brokaat / changeant / chiffon / crêpe de Chine / cupro / tafelzeil of geplastificeerde doeken / chintz (gecoate stoffen) / PULcrêpe / kunstleer / lamé / nylon / organza / taft

Ledernaald

Deze naald heeft een speciale scherpe punt en geraakt ook vlot door zware niet-geweven synthetische stoffen

Gebruiken bij o.a.: leer (dik en dun)

master-needle-picture

Topstitch naald

Deze heeft een groter oog en een brede groef. Je kan er gemakkelijk dik doorstikgaren inrijgen. Ideaal voor sierstiksels of het doorstikken van meerdere garens.

Naald met dubbel oog

De naald heeft twee ogen boven elkaar. Je kan twee verschillende draden inrijgen voor een speciaal effect. Te gebruiken voor borduurwerk, sierstiksels of doorstikken.

Tweelingnaald

Twee naalden zitten op één schacht die je in de machine kan vastzetten. Je werkt hier met twee klossen garen en stikt twee stiksels naast elkaar; handig bij het zomen van tricot e.d… Aan de achterkant worden de twee stiksels verbonden met een kleine ‘zigzagsteek’ (slechts één spoeltje nodig). Om te vermijden dat je garen in elkaar verstrikt geraakt, moet je bij het inrijgen op de machine aan elke kant van de spanningsschijf een draad laten passeren.
Op de verpakking staan twee maten vermeld: eentje voor de naalddikte en een andere voor de afstand tussen de naalden (van 2 tot 6 mm).

Er bestaan tweelingnaalden voor verschillende materialen: universal, stretch, jeans, metallic, borduur en open borduur. En er bestaan zelfs drielingnaalden!

Borduurnaald

Speciaal ontworpen met een groot oog en brede groef voor het borduren op de naaimachine.

Quilt naald

Een naald speciaal voor quilten met de naaimachine. Door de speciale vorm gaat deze gemakkelijk door veel lagen stof.

Metallic

Dient voor het stikken met metaalgarens en andere speciale garens. Deze naald heeft een langer oog en voorkomt daardoor beschadiging aan het stikgaren.

EL naalden

De EL-naald is een universele naald, maar dan iets langer, die gebruikt wordt in (c)overlockmachines.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s