Soorten versteviging

vlieselineNet zoals ik met de vele soorten stof lang mijn plan kon trekken met alleen katoen of tricot, heb ik voor verstevigingsmateriaal me lang beperkt tot een paar basissoorten Vlieseline. Maar ondertussen zou ik graag wat meer werkjes maken die specifieker materiaal vragen. Opnieuw een hele zoektocht naar wat er allemaal bestaat. Tijd voor een lijstje zeg ik dan 😉.

Wat is versteviging en waarom zou je het gebruiken?

Versteviging is een tussenvoering die je ofwel op je stof kan strijken ofwel vastnaaien. Het woord “Vlieseline” wordt vaak gebruikt voor alle soorten versteviging, maar is eigenlijk een merknaam.

Voor sommige onderdelen van kledij is het belangrijk dat deze stevig zijn en dat ze hun vorm behouden (bv. manchetten, belegdelen). Op andere plaatsen kan je de stof best verstevigen omdat je ze ‘beschadigt’ zoals bij knoopsgaten of kamsnaps. Bij de uitleg van een patroon wordt er meestal vermeld welke delen versteviging nodig hebben.

Types versteviging

Zoals gezegd heb je plakbare (te strijken) en niet-plakbare (te naaien) versteviging. Persoonlijk vind ik de plakbare versteviging wel gemakkelijk, maar uiteraard hebben sommige stoffen een bepaalde structuur waarbij de lijm niet wil plakken en dan is de niet-plakbare vorm een perfect alternatief.

De versteviging die ik tot nu toe gebruikte was steeds niet-geweven. Er bestaat echter ook geweven versteviging; die is vaak sterker. Hier is het wel belangrijk om dan rekening te houden met de draadrichting. Ook bij stretch-versteviging is het belangrijk om goed te kijken hoe je je patroondeel legt; de versteviging moet zeker in dezelfde richting als de stof rekken.

Elke versteviging heeft zijn eigenlijk kenmerken (dikte, sterkte…) en de keuze hangt niet alleen af van het soort stof dat je gebruikt, maar ook van het project dat je in gedachten hebt.

Hieronder een overzicht van alle soorten versteviging die ik gevonden heb:

272 thermolan

Een gewatteerde voering die ingenaaid wordt. Ze geeft een mooie verstevinging en een beetje volume. Wordt gebruikt voor het verstevingen van quilts, tafellopers, placemats, … Ze is ook ideaal voor pannenlappen en ovenwanten.

Blindzoomband

Soepele stroken vlieseline aan elkaar verbonden met een fijne blindzoomsteek.

Decovil I

Een stevige leerachtige voering die opgestreken wordt. Een stabiel en veerkrachtig vlies. Voor het verstevigen van tassen, handvaten, ceinturen, hoeden, mandjes…

Decovil I light

Een dunnere variant van de Decovil I; eveneens geschikt voor tassen, hoeden, applicaties en huisdecoraties.

F220

Een vlies voor lichte stoffen die heet gewassen kunnen worden zoals katoen.

G405

Een plakbare, zachte tussenvoering en universeel te gebruiken voor voorpanden van gilets, jasjes en mantels, kragen, manchetten, beleggen, zakken en klepjes. Geschikt voor lichte tot middelzware stoffen als wol, gabardine, jersey/tricot en wilde zijde.

G700

Een fijne opstrijkbare tussenvoering die wordt gebruikt voor kleding. Voor het verstevigen van kragen, manchetten…

G785

Een fijne opstrijkbare tussenvoering, wordt gebruikt voor rekbare stoffen. Rekt in beide richtingen. Ideaal voor kleine delen van blouses en jurken zoals manchetten en kragen; en voor voorpanden van jasjes en mantels. Ook voor soepel vallende stoffen als zijde, viscose, acetaat, cupro. De draadrichting moet overeenkomen met die van de stof!

H180

Bijzonder soepele en zachte tussenvoering voor kleine delen en voorpanden van jasjes enz. van zeer soepele tot middelzware stoffen. Geschikt voor kragen, manchetten van blouses of jurken. Geschikt voor zijde, viscose , acetaat en cupro.

H200

Een fijne opstrijkbare tussenvoering, wordt gebruikt voor kleding (verstevigen van kragen, manchetten…). Meest voorkomende vlieseline. Geeft stabiliteit voor delen van blousons, japonnen en blazers. Zeer geschikt voor lichtere stoffen zoals katoen, viscose en polyester.

H250

Een iets stevigere opstrijkbare tussenvoering. Wordt gebruikt voor tassen, handvaten, ceinturen, knutselwerk..

H410

Superzachte plakbare versteviging met stabiliserende draden in de lengterichting. Deze draden houden naast stevige, ook hele zachte stoffen in model, waardoor het zowel voor zijde als voor mantelstof is te gebruiken. Geschikt voor het verstevigen van kragen, zakken, kleppen, voorpanden en beleggen van jasjes, mantels en kostuums. Vooral perfect voor de open geweven stoffen.

H54 Filmoplast

Witte kleefbare voering voor de borduurmachine. Biedt de ideale ondersteuning voor borduren en monogrammen op de machine met de uiterste precisie. Het kan gebruikt worden met alle vormen van stof.

H606

Voor elastische stoffen, in dwarsrichting heel rekbaar.

H608

Een vlies met extreme stretch, instrijkbaar. Voor elastische stoffen die hun rek moeten behouden.

H609

Plakbare geweven vlieseline met extreem hoge elasticiteit. Een uit 100% polyester bi-elastische tussenvoering. Deze hoogwaardige, elegante en soepele tussenvoering is t.o.v. de andere extreem elastisch en weegt ca. 44g. Ook na veelvuldig wassen blijft de hoge elasticiteit in uw stof aanwezig.

H630

Een gewatteerde voering die opgestreken wordt. Iets dunner dan H640. Voor het verstevigen van tassen, handvaten, ceinturen, pennezakken … Maar ook voor het extra voeren van jassen, slaapzakken, … vooral geschikt voor quilts, patchwork en kleding. Voorkomt verschuiving van het naaiwerk en is zacht en luchtdoorlatend. Geschikt voor lichte tot middelzware stoffen.

H640

Een gewatteerde voering die opgestreken wordt. Voor het verstevigen van tassen, handvaten, ceinturen, pennezakken … Maar ook voor het extra voeren van jassen, slaapzakken, …

L11

Een naaibare tussenvoering voor zeer dunne stoffen die moeilijk beplakt kunnen worden, bijvoorbeeld crash, cloqué en plissée

Lamifix

Een strijkbare transparante afwasbare folie. Met Lamifix kan je zelf makkelijk een stof plastificiëren. Ideale coating voor tafelkleden, placemats, tassen.

LE420

Een fijne opstrijkbaar vlies speciaal gemaakt voor nappa, (kunst)leer, suéde, imitatiebont, lak- en foliestoffen. Het zorgt ervoor dat het stuk mooi in vorm blijft. Doordat de vlieseline tot over op de naden wordt bevestigd, is je stof makkelijker te verwerken tijdens het naaien. Handig om taillebanden, beleggen van voorpanden, mantels, jasjes en jurken te verstevigen.

M12

Innaaibaar. Voor dunne tot middelzware stoffen, zoals cloqué, plissée en crash.

Naadband

Bedoeld voor perfecte naden bij soepele en rekbare stoffen. Het beschermt tegen uitrekken en rafelen.

Plak-en-vouw-om

Opstrijkbare kant-en-klare tailleband, met al een naadtoeslag van 1 cm. Geschikt voor bijna alle stofsoorten. Door deze versteviging knikt en rolt de tailleband niet om. Ook te gebruiken om snel en eenvoudig schouderbanden voor tassen mee te maken en te verstevigen.

S13

Innaaibaar. Voor zware stoffen, zoals cloqué.

S320

Licht stijve vlieseline, geschikt als opstrijkbare inleg voor tas, riem, hoeden ondermeer, ook voor knutselwerk.

S520

Voor tassen, stoffen mandjes, centuurs, hoeden en creatieve knutselwerken. Voor bijna alle stoffen te gebruiken.

Soluvlies 321

Een wateroplosbare vlieseline die voor verschillende textieltechnieken gebruikt wordt (zoals borduren, punchen, appliqueren en (art)quilten).

Stickvlies fixier

Fixier-stickvlies is er speciaal voor elastische, cross-en bi-elastische en patchwork stoffen. Of voor zeer vol gestikte borduurmotieven. Het kan na het naaien of borduren gemakkelijk worden weggetrokken. In patchwork gebruikt als freezer papier.

Stickvlies/314

Een niet-plakbaar Vlieseline die na borduren of het naaien van applicaties weer verwijderd kan worden. Ook geschikt voor het tekenen of iron-on overbrengen van quiltpatronen en patchworkpatronen. U krijgt nauwkeurig resultaat en door het werken met deze onderlaag, rekt de stof niet.

Style-Vil

Een dikke foamachtige tussenvoering die mee ingenaaid wordt. Voor het verstevigen van tassen en kleding (hoeden, schouderstukken…), maken van tafeldecoratie, placemats, mandjes, creëren van oppervlakten met 3D-effect, bescherming van laptoptassen, tablethoezen, brillenzakjes.

Vliesofix

Ook wel halfvlies genoemd, is tweezijdig plakbaar en dient voor appliqueren, knutselen en repareren. Vliesofix is te gebruiken op alle stoffen, kurk, karton en bij geringe temperatuur ook op leer.

Vormband

Een zacht en opstrijkbaar bandje als hulpmiddel bij het verstevigen van stoffen, zoals bijvoorbeeld in halsstukken. Het band is 12mm breed en op 4mm van de rand doorgestikt met een kettingsteek en zo in de lengterichting verstevigd.

X50

Dun volumevlies voor handwerk en kleding in doorstikmotief.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s